Πώς να Προετοιμάσετε το Παιδί σας για την Επίσκεψη σε ένα Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο

  • 0 comments
Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για την επίσκεψη στο Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να επωφεληθούν από το να ενημερωθούν από τους γονείς τους τι πρέπει να περιμένουν κατά το πρώτο ραντεβού τους σε ένα Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο. Συνήθως αντιμετωπίζουν λιγότερο άγχος όταν ξέρουν τι θα συμβεί – και γιατί.

Οι προτάσεις που θα χρησιμοποιήσετε για να προετοιμάσετε το παιδί σας για την πρώτη επίσκεψη θα εξαρτηθεί φυσικά από την ηλικία και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας. Αλλά εκτός αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, σας συνιστούμε να κάνετε μια πολύ γενική δήλωση σχετικά με αυτή τη συνάντηση. Για παράδειγμα, «Θα μιλήσουμε με έναν θεραπευτή για το πώς αισθάνεσαι, σκέπτεσαι και συμπεριφέρεσαι για να κάνεις τη ζωή πιο εύκολη για σένα».  Μπορεί επίσης να εξηγήσετε ότι το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «Πυξίδα Γνώσης» είναι ένας χώρος για να βοηθήσει τις οικογένειες: «Όταν ένα άτομο στην οικογένειά μας δυσκολεύεται σε κάποιους τομείς, χρειάζεται βοήθεια. Ο θεραπευτής είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βοηθήσει».

Είναι χρήσιμο να εξηγήσετε ότι ο θεραπευτής θα θέσει ερωτήσεις και θα ανακουφίσει τους φόβους των μικρών παιδιών. Εάν το παιδί σας έρχεται για ψυχολογική και εκπαιδευτική αξιολόγηση, παρακαλώ ενημερώστε το πώς θέλουμε να μάθουμε πώς τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα. Μπορείτε να εξηγήσετε ότι το κάνουμε αυτό μιλώντας με παιδιά και παίζοντας δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την ακρόαση, την επίλυση προβλημάτων, την ανάγνωση, τη γραφή και τα μαθηματικά.

Συμβουλές για την συζήτηση των γονέων με παιδιά διαφορετικών ηλικιών

Παιδιά ηλικίας 2-4 ετών

Είναι συνήθως δύσκολο για τα παιδιά αυτά να καταλάβουν γιατί επισκέπτονται κάποιον θεραπευτή. Οι γονείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βοήθεια των παιδιών αυτής της ηλικίας να αισθάνονται άνετα σε όλη την εμπειρία∙ αυτό μπορεί να επιτευχθεί  όταν έχουν μαζί τους κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. το αγαπημένο τους παιχνίδι, μια κουβέρτα ή ένα λούτρινο ζωάκι.

Παιδιά ηλικίας 5-6 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συνήθως ανησυχούν για τον αποχωρισμό τους από τους γονείς τους. Απαιτούν επίσης περισσότερες εξηγήσεις για την επίσκεψη σε επαγγελματία ψυχικής υγείας. Οι γονείς μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος των παιδιών τους λέγοντας – για παράδειγμα,  «ΤοΨυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «Πυξίδα Γνώσης» είναι ένας ασφαλής χώρος» – και εξηγώντας ότι μια επίσκεψη στην «Πυξίδα Γνώσης»  μοιάζει πολύ με την επίσκεψη σε έναν ενήλικα που έχει πολλά παιχνίδια.

Παιδιά ηλικίας 7-11 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί να έχουν άγχος για να επισκεφθούν οποιοδήποτε θεραπευτή. Οι γονείς μπορούν να μειώσουν το άγχος των παιδιών τους, μιλώντας μαζί τους για την επίσκεψη μια εβδομάδα εκ των προτέρων και να τους ενημερώσουν τι να περιμένουν. Αυτά τα παιδιά εκτιμούν ότι έχουν το χρόνο να κάνουν ερωτήσεις και να προγραμματίσουν τι θα φέρουν, όπως ένα βιβλίο, ένα παιχνίδι ή κούκλα. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις ερωτήσεις.

Έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών

Είναι πολύ σημαντικό οι προ-έφηβοι και οι έφηβοι να συμμετέχουν στον προγραμματισμό να επισκεφθούν οποιοδήποτε επαγγελματία ψυχικής υγείας. Οι γονείς θα πρέπει να τους πουν τι να περιμένουν και να τους ενθαρρύνουν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με αυτή τη συνάντηση. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι έφηβοι θέλουν να σέβονται την ιδιωτική τους ζωή. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ωφέλιμο για τους εφήβους να έχουν εμπιστευτικές συνομιλίες με τον θεραπευτή.

Share Social